fotografije-blog

Uloga fotografije u uspješnosti bloga

Reci to fotkom

Svi uspješni blogeri znaju i cijene moć dobre fotografije. Dapače, istaknuta fotografija služi ponekad kao naslov i privlači pažnju čitatelja. Dobrim odabirom fotografija svakako su šanse velike da ga i zadržimo da pročita blog do kraja.

Slika govori tisuću riječi – znam, otrcana fraza ali i dalje točna! Ako razmisliš malo, veliki postotak web stranica na naslovnici koristi fotografije u svrhu neverbalne komunikacije. Ako je fotka pogodila ispravnu emociju koju želiš izazvati na web stranici, tada je potreba za tekstom manja.

Korisnici prilikom pretraživanja weba “skeniraju” sadržaj jer najčešće nemaju vremena ili traže brzu informaciju. U tom slučaju puno je efektnije privući njihovu pažnju fotografijama nego tekstom. Ako uspiješ fotkom “pogoditi” pravu emociju uspjet ćeš i zadržati posjetioca na stranici.

 

fotografije

 

6 glavnih razloga zašto trebaš ubaciti fotografije u svoj blog

  1. Povećavaš posjećenost i čitanost bloga. Blog nije samo čisti tekst ( iako je osnova ). Kvalitetan članak čini kombinacija teksta, fotografija, video zapisa, infografika i sl.
  2. Na društvenim mrežama fotografija “prodaje” sadržaj tako da ćeš imati puno bolji odaziv publike, više lajkova, dijeljenja sadržaja i opet promet s društvenih mreža na web stranicu.
  3. Vizualno šalješ puno jaču poruku. Pogotovo ako si odabrao ubojitu fotku, tada se šanse da posjetitelj klikne na blog puno veče, CTR (click-through-rate) raste, a bounce rate pada.
  4. Ako ispravno optimiziraš sadržaj na blogu, a to uključuje i alt tekst i opis fotografije, korisnici će dok pretražuju web putem ključnih riječi naići na tvoju fotografiju, a najvjerojatnije i kliknuti te doći na tvoj blog post.
  5. Lakše ćeš objasniti neke stvari ili situacije dobrom fotkom. Pogotovo ako radiš tutorijal o nečemu. Screenshotovi će svakako pomoći.
  6. Vizualno produžuješ svoj blog post. Nećeš dobiti na kvantiteti teksta, broj riječi će ostati isti, ali vizualno dok čitatelj scrolla imat će dojam da je blog bogatiji.

 

fotografije

Korisni savjeti za tebe

Prije nego što uploadaš fotografije na blog smanji ih (resize) na prikladnu veličinu.

Optimiziraj njihovu “težinu” – prilagodi ju za web da ne preopteretiš web stranicu. Fotografije velikih formata mogu znatno usporiti tvoju web stranicu, a to utječe na sporo učitavanje. Sjeti se s početka teksta – korisnici nemaju vremena i ako se tvoje stranica ne učita brzinom munje odustat će. Tada tvoj bounce rate raste.

Za pronalazak dobrih fotografija koje možeš koristiti i reproducirati dalje na svom blogu, a da ne kršiš autorska prava postoje platforme poput Unsplash ili Pexels, no tada nije potpuno sigurno da se te iste fotke neće pojaviti na nekom drugom blogu.

 

fotografije

Bonus za tebe

Ako želiš  ili trebaš profesionalne fotke, snimljene samo za tvoju upotrebu, stojimo na raspolaganju. Javi nam se da organiziramo foto session!

Pošalji e-mail na pitaj@onlinereflection.hr ili ispuni kontakt obrazac na naslovnici.