Rookie on-line

Kako je nastao Online Reflection

 

Što se desi kad u 40 i nekoj ostaneš bez posla jer je tvrtka nažalost potonula? 

U prvi tren (čitaj mjesec dana) ne kužiš što se desilo i ne vidiš razmjere navodne katastrofe. Jednostavno imaš obvezu odraditi sve po PS-u jer su te u 20 godina radnog staža tako isprogramirali prošli poslodavci…prvo odradi posao, iskrvari za tvrtku…a onda sve ostalo. Tako je i bilo. Tvrtka je nažalost prestala s poslovanjem pa netko mora odraditi zatvaranje poslovnica, raskid poslovnih odnosa s dobavljačima, djelatnicima i sl.

U drugi tren, kad sam to sve odradila i ostavila iza sebe, krenulo je očajavanje jer nakon toliko radnog staža u komadu jednostavno ti je nezamislivo i neprirodno da si bez posla. Stalno sam slušala priče poput ”samo nemoj da ti se desi prekid radnog staža”…”ne smiješ imati prekid radnog odnosa ni dana”….Ma smiješ. Jedini uvjet da ostvariš pravo na naknadu sa Zavoda za zapošljavanje je da imaš unazad 9 mjeseci neprekinuti radni odnos. I naravno da Ugovor nije raskinut tvojom krivicom.

U trećem trenu si ozbiljno svjestan da moraš potražiti posao jer ti naknada s burze nije dovoljna za život. I tako kreneš, nađeš zanimljive natječaje, prilagodiš CV i Zamolbu za svaki posebno i šalješ…..i tako mjesec, dva…ništa. Ili si prekvalificiran, ili tražiš previše novaca ili jednostavno nema povratne informacije. Odustajem. Nemam vremena na bacanje.

 

Ok, zaposlit ću sama sebe!

 

Svi oko mene bili su uvjereni da ću naći posao u roku od 5 minuta, ne jedan nego ću moći i birati. Savjetnica na Zavodu je također imala sličnu reakciju i jasno mi dala do znanja da s takvim kvalifikacijama ne sumnja da ću naći novi posao u tren oka. Sama, bez njene pomoći.

No nažalost nije bilo tako. Baš suprotno.  Pitanje dana: kako je to moguće da me nitko ne zove na intervju? Većina onih koji me poznaju reagirali su na isti način: “Ja bih te odmah zaposlila”. Pa i ja bi samu sebe odmah zaposlila! I tu mi je sinulo, zaposlit ću sama sebe.

 

Od mjere do karijere

 

Trenuci su prošli…izgubila sam dovoljno vremena, ali barem znam što je moj sljedeći korak. Samozapošljavanje. Sjela sam sama sa sobom (previše slova s na jednom kupu a nigdje soba) i pitala se: a čime češ se baviti?

20 godina provela sam u maloprodaji – bogato iskustvo u prodaji, marketingu, nabavi i ljudskim resursima ali volje nigdje. Totalna zasićenost.  U tim trenucima mi je postala kristalno jasna izreka koju sam pročitala zilion puta ali sam svaki puta ostala indiferentna na nju. Sve do sada. Sada me dotakla i postala je sasvim logična.

 

“Odaberi posao koji voliš i nećeš morati raditi nijedan dan u svome životu.” – Konfucije

 

Online Reflection – one-woman-band

 

Imam priliku birati što želim / volim. Volim virtualni svijet, digitalne medije. Imam diplomu od Algebre da sam Specijalistica internetskog marketinga i skupo sam platila to školovanje. Bila bi prava šteta da propadne. Volim oglašavanje on-line. Imam Google AdWords certifikate koji potvrđuju da imam potrebno znanje i iskustvo u kreiranju kampanja i Analytics certifikat….što mi još treba da shvatim kako je vrijeme da pokrenem vlastitu agenciju za digitalni marketing. Ništa.

Dosta sam skupljala certifikate i diplome. Treba mi iskustvo, novo iskustvo. Jer svi smo mi početnici u digitalnom svijetu, stvari se mijenjaju iz mjeseca u mjesec, iz tjedna u tjedan, iz dana u dan. Aplikacije se mijenjaju, trendovi se mijenjaju, sučelje u AdWordsu se mijenja brže od ženskog raspoloženja, a korisnici i njihov način pretrage? Sve nas to svrstava u početnike ma koliko dugo bili u tom virtualnom prostoru.

Krenula sam. Agencija Online reflection je tu. Klijenti polako dolaze i ja radim ono što volim! Zaposlena sam i sretna.

Zaključak: imala sam namjeru promijeniti branšu i plivati digitalnim vodama no nikako skočiti u vodu. Ova noga u guzicu (pardon my french) bila je vjerojatno najbolja stvar koja mi se mogla dogoditi u 40 i nekoj!

 

P.S. Hvala ljubaznom timu Plavog ureda na konzultacijama i korisnim informacijama kako, gdje i zašto….Preporučam svima koji žele pokrenuti vlastiti biznis da posjete Plavi ured i informiraju se na vrijeme. Također nude besplatne edukacije raznih tematika i jako su ljubazni i susretljivi!

 

onlinereflection

 

Rahela Lončarić,

Specijalistica internet marketinga

Vlasnica i osnivač Online Reflection, obrta za digitalni marketing

Rahela Lončarić – saznaj više o meni na LinkedIn profilu.